środa, 23 marca 2016

Jak powstała kiełbasa swojska


Artykuł zawiera opis powstawania kiełbasy z mięsa, w związku z tym, tym razem nie zapraszam wegetarian do lektury.

Podczas wizyty w Zakładach przetwórstwa Mięsnego Taurus miałam możliwość prześledzenia przebiegu procesu powstawania kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, która należy do produktów premium.
Wyroby swojskie produkowane są z mięsa wieprzowego ze świń hodowanych w małych gospodarstwach wiejskich w okolicach Pilzna. Technologia produkcji wyrobów swojskich oparta jest na recepturach wywodzących się z lokalnych tradycji masarskich, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do produkcji nie stosuje się zamienników i substancji wspomagających a jedynie naturale przyprawy, głównie pieprz i czosnek. Produkty wędzone są bezpośrednio nad paleniskiem, naturalnym dymem z drewna olchowego.”
Tyle o wyrobach swojskich pisze na swojej stronie Taurus, my mieliśmy możliwość sprawdzenia, zobaczenia na własne czy czy faktycznie tak jest.


W produkcji kiełbasy swojskiej wszystko ma swój czas i wyznaczone godziny. Rano rozbiór mięsa, 


a o godzinie 18 można już spróbować gotową, gorącą kiełbasę.
Mięso już w ciągu dwóch godzin od uboju jest gotowe do robienia kiełbasy. 


Półtusze rozbierane są jeszcze ciepłe, gdyż technologia przygotowania kiełbasy swojskiej wymaga mięsa bardzo świeżego.


Mięso jest mielone i doprawiane naturalnymi przyprawami: świeżo mielonym pieprzem, świeżym polskim czosnkiem....


Dobrze wymieszane mięso napychane jest do naturalnych jelit.
Gotowe” kiełbaski poddawane są procesowi wędzenia.


Wędzone są na gorąco w dymie olchowym. Nie jest to wędzenie sztuczne, tak zwane malowanie dymem, ale prawdziwe naturalne wędzenie.
Uwędzona kiełbasa jest następnie chłodzona i pakowana....



Na 100 g kiełbasy zużywa się 117 g mięsa.
Firma Taurus jest firmą z Podkarpacia, w związku z tym oczywiście tam najłatwiej nabyć ich wyroby, ale obecnie „wyroby swojskie” można kupić w sklepach Tesco w całej Polsce. 



Sprzedawane są pod marką Tesco Finest - to najwyższy poziom w hierarchii marek własnych. Jest to marka premium, do której produkty kwalifikują się poprzez wyjątkową recepturę, miejsce pochodzenia, lub technologię wytwarzania.
W Tesco można kupić szynkę swojską, polędwicę swojską oraz boczek swojski pilzneński.
Wyroby swojskie pilzneńskie zostały wpisane na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Za kiełbasę swojską w 2011 roku Taurus otrzymał Złotą Perłę.
Zakłady Przemysłu Mięsnego Taurus zwiedzałam w ramach „wyjazdu blogerskiego”.....
Bardzo dziękuję firmie Taurus za wspaniałe przyjęcie.



Stanisław Jarosz, Właściciel i Prezes Zarządu z dumą prezentuje i częstuje kiełbasą swojską pilzneńską :)



Po zakładzie oprowadzał nas Fryderyk Kapinos – dyrektor marketingu i Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie.







1 komentarz: