Kluski parzone z mąki ryżowej, bez glutenu, nie tylko dla tych co nie lubią się z glutenem.
- 380 g wody
- 80 g masła,
- 200 g mąki ryżowej
- 4 jajka,
- sól
Wodę
zagotować z masłem, aż zacznie się pienić. Zdjąć garnek z
ognia i wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym
czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać
aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i
dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
W
dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę
we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z
ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek
przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie
przegotować.
Nie
wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. W czasie
gotowania zwiększą swoją objętość.
Podawać
do zup, dań warzywnych, mięsnych.
Podałam
z kaczką teriyaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz