Majonez
– gęsty sos z żółtek ucieranych z oliwą z dodatkiem soku
cytrynowego lub octu winnego i musztardy.
Obowiązkowy
dodatek do jajek na twardo, ale nie tylko....
- 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone),
- 250 ml oleju*,
- musztarda**,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- cukier,
Żółtka
ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając
dodać 2 łyżki soku z cytryny (sok wlewamy powoli) i łyżkę
musztardy, następnie wlewać olej „cienkim strumieniem - po
kropelce”.
Gdyby
w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać
trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej.
Gotowy
majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby
położony na ćwiartce jajka nie spływał.
Na
koniec należy doprawić go solą, musztardą, cukrem.
Gdyby
majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest
jeszcze szansa na uratowanie go.
Należy
miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą
i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę
soku cytrynowego lub jedno surowe żółtko. Sos powinien zrobić się
znowu gładki.
*
w majonezie bardzo ważna jest jakość oleju, który nadaje mu smak.
Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć za dużo
goryczki. Ja użyłam olej rzepakowy tłoczony na zimno
**
musztarda taka jaką lubimy, majonez ma nam smakować. Może być
sarepska, dijon, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy będzie
dobra
zastawa z
Spróbuję dzisiaj zrobić, zobaczymy kielanek
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszedł :)
Usuń