- masa:
- 100 g czekolady mlecznej,
- 180 g czekolady gorzkiej,
- 80 g cukru,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 2 pełne łyżki masła,
- 200 ml śmietany kremówki 30%,
- orzechy:
- 50 g migdałów,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów nerkowca,
- 50 g orzechów pekan,
- 10 łyżek cukru,
- wafle tortowe*
Na
patelni rozpuścić cukier (ma się rozpuścić i minimalnie zmienić
kolor, na jasny bursztyn), wrzucić orzechy i smażyć mieszając,
tak aby wszystkie orzechy były oblepione karmelem.
Przełożyć
orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawić
do ostudzenia.
Ostudzone
orzechy, zawinąć w ściereczkę i roztłuc tłuczkiem.
Oddzielnie
odłożyć orzechy drobniej stłuczone, oddzielnie grubiej. Tych
grubych powinno być około 1/3 całości.
Masa:
Śmietanę,
cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować
na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Odstawić
do ostudzenia.
Masę
podzielić na 5 części.
Blat
(wafel) posmarować 1/5 masy, posypać 1/2 drobniej rozbitych
orzechów. Drugi blat posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu
na waflu z orzechami. Docisnąć.
Posmarować
wierzch wafla 1/5 masy, posypać resztą drobniej rozbitych orzechów.
Trzeci
wafel posmarować 1/5 masy i położyć masą do dołu, na waflu z
orzechami. Docisnąć.
Posmarować
wierzch ostatnią częścią masy i posypać grubiej tłuczonymi
orzechami.
Na
wierzchu delikatnie położyć deskę (na przykład do krojenia
chleba) i obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4
godziny.
*u mnie 3 blaty o wymiarach 13 x 26 cm
zastawa z
czekoladowa kura od Master Martini
Wieki całe już nie jadłam takich wafli... Mazurek z pewnością był wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńa ja sobie właśnie o nich przypomniałam :) nie ukrywam, że wyszedł wyborny :) jeszcze jest ;) pozdrawiam :)
UsuńProściutkie ale na bank pyszne! Takie smaki to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńCzuć święta!
to prawda, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu :) a potem ile radości :)
OdpowiedzUsuń