„Mazurki są to polskie przysmaki. Piecze się je w formie cienkich placków i przybiera mazurkami wielkanocne stoły do święcenia.(...) Sztuką jest zdjąć duży cienki mazurek z blachy by go nie pokruszyć...”
Tak o mazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku.
Z
tej książki przygotowałam mazurek orzechowy.
- Ciasto:
- 250 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 120 g miękkiego masła,
- 250 g orzechów włoskich,
- 120 g mąki pszennej,
- pianka:
- 3 białka,
- 90 g cukru pudru,
- 14 połówek orzechów*,
Orzechy
zemleć.
Żółtka
utrzeć z cukrem, dodać masło i ucierać aż otrzymamy jednolitą,
pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami.
Masę
rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość
0,7 cm. (W oryginalnym przepisie, masę orzechową należy rozsmarować na opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia).
Białka
ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na
cieście.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 70 – 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz