- mostek jagnięcy (700 g),
- 4-5 łyżek oliwy,
- 3 łyżeczki świeżo zmielonych przypraw(goździki, kolendra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa),
- kawałek kory cynamonu (ok. 4 - 5 cm),
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczki,
- 200 ml ryżu,
- 350 ml bulionu (warzywny, drobiowy),
- sól,
- 2-3 cytryny kiszone,
- mięta,
- kolendra,
- 200 ml jogurtu greckiego
Mostek
pokroić na kawałki po 2 – 1 kości. Czosnek i papryczkę
posiekać. Cebule pokroić w sporą kostkę.
W
garnku żeliwnym rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej mięso, na
rumiano z obu stron. Wyjąć mięso, trzymać w cieple.
Do
garnka wrzucić zmielone przyprawy i przesmażyć. Dodać cebulę,
cynamon i chwilę przesmażyć. Następnie dodać opłukany ryż i
mieszając smażyć aż się zeszkli.
Wlać
bulion, włożyć mięso, pokrojoną na ósemki cytryny, oprószyć
solą, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140
stopni.
Piec
około 40 minut.
Posypać
posiekaną kolendrą i miętą.
Podawać
z jogurtem.
biała zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz