sobota, 5 marca 2016

Mostek jagnięcy

  • mostek jagnięcy (700 g),
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • 3 łyżeczki świeżo zmielonych przypraw(goździki, kolendra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa),
  • kawałek kory cynamonu (ok. 4 - 5 cm),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczki,
  • 200 ml ryżu,
  • 350 ml bulionu (warzywny, drobiowy),
  • sól,
  • 2-3 cytryny kiszone,
  • mięta,
  • kolendra,
  • 200 ml jogurtu greckiego

Mostek pokroić na kawałki po 2 – 1 kości. Czosnek i papryczkę posiekać. Cebule pokroić w sporą kostkę.
W garnku żeliwnym rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej mięso, na rumiano z obu stron. Wyjąć mięso, trzymać w cieple.
Do garnka wrzucić zmielone przyprawy i przesmażyć. Dodać cebulę, cynamon i chwilę przesmażyć. Następnie dodać opłukany ryż i mieszając smażyć aż się zeszkli.
Wlać bulion, włożyć mięso, pokrojoną na ósemki cytryny, oprószyć solą, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.
Piec około 40 minut.


Posypać posiekaną kolendrą i miętą.
Podawać z jogurtem.



 biała zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz