piątek, 4 marca 2016

Pizza z anchois i oliwkami




  • 400 g mąki typu „00”,
  • około 250 ml ciepłej wody,
  • 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
  • szczypta cukru,
  • 8 g soli morskiej,

  • 20 filetów anchois,
  • 10 – 12 pomidorków koktajlowych,
  • 12 - 14 oliwek (u mnie faszerowane cytryną),
  • 120 - 140 g parmezanu,
  • liście bazylii,
  • oliwa,
Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.
a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm grubości) z nieco grubszymi rantami.
Pomidorki przekroić w poprzek na pół.
Parmezan zetrzeć na tarce.



Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Placki posypać parmezanem, ułożyć anchois, oliwki i pomidorki przecięciem do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut.
Wyjąć pizzę z piekarnika, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz