- 400 g mąki typu „00”,
- około 250 ml ciepłej wody,
- 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
- szczypta cukru,
- 8 g soli morskiej,
- 20 filetów anchois,
- 10 – 12 pomidorków koktajlowych,
- 12 - 14 oliwek (u mnie faszerowane cytryną),
- 120 - 140 g parmezanu,
- liście bazylii,
- oliwa,
Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.
a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b)
Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem,
niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać
zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i
odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i
mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione
ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione
ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić,
przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą
część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym
mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm
grubości) z nieco grubszymi rantami.
Pomidorki
przekroić w poprzek na pół.
Parmezan
zetrzeć na tarce.
Placki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Placki posypać parmezanem, ułożyć anchois, oliwki i pomidorki przecięciem do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut.
Wyjąć pizzę z piekarnika, skropić oliwą, ułożyć kilka listków świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz