Ostatnio pojawiła się moda na ramen. Wszyscy starają się stworzyć coś na wzór ramenu, na blogach pojawiają się przepisy na japońską zupę. Uczą się robić makaron ramen.
W
tym szaleństwie zupełnie zapomina się o naszym dobrym rosole, z
domowym makaronem, żółtkiem... .
Nasuwa
się powiedzenie – cudze chwalicie, swego nie znacie.
Proponuję
dobry rosół, z kaczką, domowym makaronem, jajkiem w koszulce.
Można ugotować prosty rosół, ja proponuję rosół „na bogato”.
- 1 kura lub kurczak rosołowy,
- 1 -2 korpusy z kaczki,
- skrzydło gęsi,
- 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń),
- 3 listki laurowe,
- 15 ziaren pieprzu czarnego,
- 12 ziaren ziela angielskiego,
- cukier,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g włoszczyzny:
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 3 marchewki,
- 1-2 pietruszki,
- cebula,
- 2-3 grzyby suszone,
- tymianek,
- sól,
- dodatki:
- 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby),
- makaron (oczywiście najlepszy domowy),
- jajka przepiórcze (3 na osobę),
- ocet,
- sól,
- natka pietruszki,
Mięso
umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również
odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać
jako smalcu do smażenia.
Włoszczyznę
obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić.
Mięso
włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (tak, aby tylko przykryła
mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Rosół
przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz.
Można
sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka,
mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą
ściereczkę.
Z
piersi kaczki zdjąć skórę (nie wyrzucać, wytopić z niej tłuszcz
i zlać do słoiczka, będzie idealny do smażenia).
Piersi
włożyć do garnka z wrzącą wodą. I odstawić do ostudzenia.
W
garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy (2-3
łyżki). Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Wodę (woda ma lekko
wrzeć, nie gotować się), „zakręcić” łyżką. W powstały
wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki (gdy wlewa się jajko w wir,
wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka).Gotować
dwie minuty. Ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na
talerz. Grzyby z rosołu pokroić w cienkie paski.
Piersi kaczki wyjąć z wody, osuszyć.
Pokroić w cienkie plasterki.
Makaron ugotować.Do talerza/miseczki włożyć gorący makaron, na nim ułożyć pokrojoną kaczkę, jajka w koszulkach, dodać paseczki grzybów, natkę pietruszki. Wlać gorący rosół.
I niech ktoś powie, że ten rosół nie jest lepszy od ramenu.
Pewnie
mało kto wie, ale w Japonii, w domach nie przyrządza się ramenu.
Zazwyczaj kupuje się gotowce, z „torebki”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz