czwartek, 10 marca 2016

Sałatka wiosenna z jajkami



  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • pęczek rzodkiewek,
  • sałata rzymska,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • oliwa,
  • cukier,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście (najładniejsze, młode odłożyć), umyć.
2 rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zimnej wody.
Pozostałe rzodkiewki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4 minuty. Wyjąć i włożyć do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, szóstki (zależy od wielkości).
Sałatę podzielić na liście, umyć.
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół.
Na półmisku ułożyć porwane liście sałaty, połówki jajek, rzodkiewki, liście rzodkiewki.
Polać sosem z soku z cytryny, oliwy, musztardy, cukru i soli (wymieszać sok z cytryny z musztardą, mieszając dodawać oliwę, doprawić do smaku cukrem i solą).

Posypałam kiełkami pora i gorczycy.


2 komentarze: