- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- pęczek rzodkiewek,
- sałata rzymska,
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa,
- cukier,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
Rzodkiewki
oczyścić, odciąć liście (najładniejsze, młode odłożyć),
umyć.
2
rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zimnej wody.
Pozostałe
rzodkiewki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4 minuty.
Wyjąć i włożyć do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, szóstki (zależy od wielkości).
Sałatę
podzielić na liście, umyć.
Jajka
obrać, przekroić wzdłuż na pół.
Na
półmisku ułożyć porwane liście sałaty, połówki jajek, rzodkiewki, liście
rzodkiewki.
Polać
sosem z soku z cytryny, oliwy, musztardy, cukru i soli (wymieszać sok z cytryny z musztardą, mieszając dodawać oliwę, doprawić do smaku cukrem i solą).
Posypałam
kiełkami pora i gorczycy.
bardzo dobra !
OdpowiedzUsuń:) bardzo dziękuję :)
Usuń