- 15 jajek przepiórczych* ugotowanych na twardo,
- 250 g cienkiej białej kiełbasy**,
- 250 g małych pieczarek,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 2 – 3 szalotki,
- świeżo starty chrzan
- masło do smażenia.
Jajka
obrać. Część pokroić wzdłuż na pół, część zostawić w
całości.
Pomidorki
umyć. Część pokroić w poprzek na pół, część zostawić w
całości.
Szalotki
obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki.
Pieczarki
oczyścić.
Kiełbasę
usmażyć na maśle.
Pieczarki
w całości usmażyć na maśle.
Na
maśle ze smażenia kiełbasy podsmażyć pomidory (całe i
pokrojone).
Kiełbasę
pokroić na kawałki długości około 3 cm (jeżeli mamy normalnej
grubości kiełbasę pokroić w plasterki).
Na
półmisku ułożyć kawałki kiełbasy, pieczarki, jajka, pomidorki,
krążki szalotki. Oprószyć świeżo startym chrzanem.
Posypałam
kiełkami pora.
*zamiast
przepiórczych mogą być jajka od kur: 1 jajko kurze to 3 jajka
przepiórcze,
**
można użyć normalną białą kiełbasę – zamiast kroić w
kawałki należy pokroić ją w plasterki
zastawa z
A jaki sos dajemy?
OdpowiedzUsuńmoże być winegret, może być majonezowy, może być po prostu sos ze smażenia kiełbasy :)
Usuń