- 2 buraki,
- 2 twarde gruszki,
- garść orzechów włoskich,
- garść prażonych pestek dyni,
- sos:
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 4 łyżki octu winnego (u mnie z kwiatów czarnego bzu),
- 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- kolendra,
Buraki
umyć, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Odstawić do ostygnięcia.
Obrać
pokroić w cienkie plasterki.
Gruszki
umyć, pokroić w cienkie plasterki, w poprzek gruszki. Skropić
sokiem z cytryny.
Do
miseczki włożyć musztardę, miód, ocet i resztę soku z cytryny.
Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej.
Na
talerzu ułożyć plasterki buraka i gruszki.
Polać
sosem. Posypać pestkami dyni, posiekanymi orzechami i listkami
kolendry.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz