- 600 g schabu z dzika,
- 0,5 l maślanki,
- pieprz,
- 1 - 1,5 łyżki siekanego majeranku,
- 2 jajka,
- mąka do oprószenia,
- bułka tarta (około 80 g),
- tłuszcz do smażenia (smalec, tłuszcz gęsi)
Kotlety
z dzika smażymy na smalcu lub gęsim tłuszczu. Nie na maśle, a tym
bardziej nie na oleju!!
Mięso
zalać maślanką i odstawić na 12 godzin.
Wyjąć
z maślanki, opłukać i osuszyć.
Mięso
oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety.
Kotlety
roztłuc.
Jajka
rozbełtać w głębokim talerzu, wymieszać z majerankiem i
pieprzem.
Bułkę
wysypać na duży talerz.
Kotlety
lekko oprószyć mąką.
Zanurzyć
w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej.
Panierkę
przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na około 1/2 godziny.
Smażyć
na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety powinny prawie pływać w tłuszczu.
Smażyć
z obu stron na rumiano.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz