piątek, 18 marca 2016

Sernik bezglutenowy, z ziemniakami


  • 100 g masła,
  • 5 jajek,
  • 230 g cukru pudru,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 300 g obranych ugotowanych ziemniaków,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,*
  • 30 g skórki pomarańczowej,
  • 30 g rodzynek,
  • sól
Ziemniaki przetrzeć przez sito.
Ser przetrzeć przez sito lub zetrzeć na tarce (w robocie).
Masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać żółtka na zmianę z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć, następnie dodać ser i ziemniaki, tu już wystarczy dokładnie wymieszać ser z masą żółtkowo maślaną (nie ucierać długo, ponieważ zbyt długie ucieranie spowoduje, że otrzymamy płynną masę, a tego nie chcemy ). Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać.
Białka ubić na niezbyt sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli (ma być w miarę sztywna, z miski odwróconej do góry dnem nie powinna wylecieć ;) ).
Do masy serowej dodać trochę ubitego białka, wymieszać, dodać resztę białka. Delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 – 60 minut.
Zależy od wielkości formy.
Ja upiekłam w formie o średnicy 26 cm, lepsza byłaby minimalnie mniejsza tortownica.


* należy zwracać uwagę na napis na opakowaniu – ma być „waniliowy” a nie „wanilinowy” . Waniliowy jest z wanilią, wanilinowy – to chemia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz