środa, 30 marca 2016

Siekane kotlety z czosnkiem niedźwiedzim


  • 800 g mięsa wołowego – łopatka, biodrówka,
  • 1 sucha bułka,
  • bulion,
  • 2 małe jajka,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • 170 g posiekanej cebuli,
  • 2 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka liści czosnku niedźwiedziego,
  • otrzewna,
  • tłuszcz do smażenia

Nasiona słoneczka uprażyć na suchej patelni.
Cebulę poddusić na tłuszczu.
Bułkę namoczyć w bulionie. Mięso pokroić na kawałki a następnie zmiksować (nie mielić) z bułką i jajkami.
Dodać cebulę, posiekany czosnek niedźwiedzi, pestki słonecznika, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


Mięso podzielić na 6 części, formować z nich podłużne kotlety. Zawijać je w liście czosnku niedźwiedziego a następnie w odpowiedniej wielkości kawałki otrzewnej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.


 zastawa z 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz