- 800 g mięsa wołowego – łopatka, biodrówka,
- 1 sucha bułka,
- bulion,
- 2 małe jajka,
- 50 g pestek słonecznika,
- 170 g posiekanej cebuli,
- 2 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego,
- sól,
- pieprz,
- kilka liści czosnku niedźwiedziego,
- otrzewna,
- tłuszcz do smażenia
Nasiona
słoneczka uprażyć na suchej patelni.
Cebulę
poddusić na tłuszczu.
Bułkę
namoczyć w bulionie. Mięso pokroić na kawałki a następnie
zmiksować (nie mielić) z bułką i jajkami.
Dodać
cebulę, posiekany czosnek niedźwiedzi, pestki słonecznika,
wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso
podzielić na 6 części, formować z nich podłużne kotlety.
Zawijać je w liście czosnku niedźwiedziego a następnie w
odpowiedniej wielkości kawałki otrzewnej.
Smażyć
na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią, a następnie wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz