Skrei
to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Dostępny tylko od
stycznia do kwietnia.
Skrei
to po norwesku „wędrowiec”. Dorsz dorasta za kołem
podbiegunowym, gdy osiągnie wiek 5 lat wyrusza w długą, ponad 600
kilometrową drogę do archipelagu Lofoty - archipelag na Morzu
Norweskim u północno -
zachodnich wybrzeży Norwegii.
Skrei
dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso
jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w
trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego
pożywienia.
- skrei (płat)
- sól,
-
oliwa,
Płaty
ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć.
Pokroić
w paski szerokości około 5-6 cm.
Na
patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia,
wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać.
Układać
rybę skórą do dołu.
Smażyć
na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut).
Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 2
minut.
Rybę
zdjąć z patelni, oprószyć solą.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz