piątek, 25 marca 2016

Sos majonezowy ze szpinakiem


Bazą tego sosu jest majonez, oczywiście domowy majonez.


  • 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzone),
  • 250 ml oleju*,
  • musztarda**,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • 250 g liści młodego szpinaku.
Szpinak przebrać, umyć, zalać niewielką ilością wrzącą wody, lekko osolić i ugotować do miękkości. Garnka nie przykrywać. Szpinak odcedzić, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Powinniśmy otrzymać gęstą papkę.
Żółtka ubić trzepaczką ze szczyptą soli na pulchną masę, ubijając dodać 2 łyżki soku z cytryny (sok wlewamy powoli) i łyżeczkę musztardy, następnie wlewać olej „cienkim strumieniem - po kropelce”.
Gdyby w trakcie ubijania majonez zrobił się za gęsty, można dodać trochę soku z cytryny. I dalej ubijając wlewać olej.
Gotowy majonez powinien być gęsty. Sos powinien być tak gęsty, aby położony na ćwiartce jajka nie spływał.
Do gotowego majonezu dodać przetarty szpinak, wymieszać i doprawić do smaku solą, musztardą i cukrem.


Gdyby majonez się zważył (olej oddzielił się od żółtek) to jest jeszcze szansa na uratowanie go.
Należy miskę, w której ubijamy majonez postawić na garnku z wrzącą wodą i ubijać aż składniki sosu się połączą. Można dodać trochę soku cytrynowego lub jedno surowe żółtko. Sos powinien zrobić się znowu gładki.


* w majonezie bardzo ważna jest jakość oleju, który nadaje jemu smak. Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć za dużo goryczki. Ja użyłam olej rzepakowy tłoczony na zimno

** musztarda taką jak lubimy, majonez ma nam smakować. Może być sarepska, dijon, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy będzie dobra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz