Kaczka
z jabłkami... gdy kogoś spytamy o jakiś sposób podania kaczki, to
zdecydowana większość z nas tak powie. A przecież jest tyle
sposobów na jej podanie. Powoli, po latach przerwy, kaczka wraca na
nasze stoły. Warto sięgnąć do starych książek po garść
inspiracji.
Znajdziemy
tam wiele przepisów wytwornych, skomplikowanych – np. kaczki
faszerowane z sosem truflowym lub maderowym, kaczka duszona z
oliwkami, jak i tych bardzo prostych, a również bardzo smacznych.
Jednym
z takich prostych przepisów jest kaczka duszona na czerwonym winie,
którą znalazłam w książce Marii Ochorowicz-Monatowej
„Uniwersalna Książka Kucharska” z 1910 roku.
- Kaczka,
- sól,
- 250 ml czerwonego wina,
- sok z 1/2cytryny,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- cukier
W
oryginalnym przepisie jest jeszcze masło do obsmażania kaczki i
mąka do zagęszczenia sosu.
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i
szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na
grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Na
dno garnka wlać dwie łyżki stopionego tłuszczu (resztę można
zużyć do smażenia, duszenia innych mięs), włożyć kaczkę i
ustawić na ogniu. Powoli będzie wytapiał się tłuszcz, po 20
minutach odwrócić kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut.
Po
tym czasie zlać wytopiony tłuszcz (w oryginalnym przepisie,
tłuszczu się nie wylewa), odwrócić kaczkę, wlać wino.
Kaczkę
dusić, po przykryciem, do miękkości. Gdy będzie już prawie
miękka wlać sok z cytryny, dodać skórkę cytrynową i cukier do
smaku.
Miękką
już kaczkę wyjąć, trzymać w cieple.
Sos
zagęścić przez gotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz