czwartek, 7 kwietnia 2016

Mielone z kaczki



Kotlety z kaczki można smazyć tak jak zwykłe mielone, czyli obtoczyć w bułce tartej. Ja, ponieważ udało mi sie zdobyć otrzewną, zawinęłam w nią kotleciki, dzięki czemu kotlety z kaczki były delikatniejsze. Otrzewna, delikatna siatka z tłuszczu.


  • 600 g mięsa z kaczki,
  • 100 g kaszy orkiszowej,
  • 1 cebula,
  • 12 g grzybów suszonych (prawdziwków),
  • otrzewna*,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie smalec gęsi),
  • sól,
  • pieprz,
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę.
Grzyby pokruszyć, nie moczyć.
Cebulę z dodatkiem szczypty soli,poddusić na tłuszczu, dodać grzyby, dusić aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać trochę wody.
Mięso zemleć.
Do mięsa dodać kaszę i cebulę z grzybami, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


Otrzewną dokładnie umyć i osuszyć.


Mięso podzielić na kotlety, zawijać w otrzewną.
Smażyć na tłuszczu, na niezbyt dużym ogniu.
Smażymy aż otrzewna ładnie się zrumieni.


* ja mam to szczęście, że zdobyłam otrzewną, jeżeli jej nie mamy, to można kotlety oprószyć mąką, ale najpierw należy wymieszać mięso z 1 jajkiem (aby kotlety nie rozpadły się podczas smażenia), ale jednak to nie będzie to samo....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz