- 400 g mąki typu „00”,
- około 250 ml ciepłej wody,
- 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
- szczypta cukru,
- 8 g soli morskiej,
- 10 – 12 plastrów boczku wędzonego,
- 1 ząbek czosnku,
- 200 g mozzarelli,
- 100 – 120 g parmezanu
- tymianek
Do
miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.
a)
Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką,
wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać
rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b)
Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem,
niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać
zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i
odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i
mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione
ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione
ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić,
przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą
część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym
mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm
grubości) z nieco grubszymi rantami.
Plastry
boczki przekroić w poprzek na pół, podsmażyć na suchej patelni,
do zrumienienia.
Czosnek
rozgnieść.
Mozzarellę
pokroić w plasterki.
Parmezan
zetrzeć na tarce.
Placki
przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Posmarować
rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć mozzarellę.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 6 minut.
Po
tym czasie na pizzy ułożyć boczek, posypać parmezanem i posypać
tymiankiem. Piec kolejne 6 - 7 minut.
Wyjąć
pizzę z piekarnika, posypać świeżym tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz