400
g mąki typu „00”,
około 200 - 250 ml ciepłej wody,
2
g drożdży suszonych lub 5 g świeżych,
szczypta
cukru,
8
g soli morskiej,
10
– 12 plastrów szynki dojrzewającej,
1
ząbek czosnku,
100
ml przecieru pomidorowego,
120
– 140 g parmezanu
liście
bazylii,
oliwa,
Do
miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody.
a)
Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką,
wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać
rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić.
b)
Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem,
niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki – tak aby otrzymać
zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i
odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i
mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać.
Wyrobione
ciasto ma być elastyczne.
Wyrobione
ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić,
przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia.
Każdą
część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym
mąką blacie) na okrągły, w miarę cienki placek (około 0,5 cm
grubości) z nieco grubszymi rantami.
Ząbki
czosnku rozgnieść i wymieszać z przecierem pomidorowym.
Parmezan
zetrzeć na tarce.
Placki
przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Placki
posmarować pomidorami, posypać parmezanem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na około 13 – 15 minut.
Wyjąć
pizzę z piekarnika, ułożyć plastry szynki, skropić oliwą,
ułożyć kilka listków świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz