Policzki
wieprzowe to delikatne kawałki mięsa. Nie lubią wysokich
temperatur. Najlepiej dusić policzki długo, kilka godzin w niskiej temperaturze, wówczas mięso nie straci soczystości i będzie miękkie.
- 700 g policzków wieprzowych,
- mąka do oprószenia mięsa,
- oliwa do smażenia,
- 2 cebule,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 1-2 gałązki rozmarynu,
- 10 filecików anchois,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- kawałek kory cynamonu,
- 400 ml dobrego bulionu wołowego,
- 2 puszki Hiszpańskich Oliwek zielonych*,
Policzki oczyścić – zdjąć błonę, można nie zdejmować, ja zdejmuję.
Cebule
pokroić w półplasterki.
Anchois
drobno pokroić.
Policzki
oprószyć mąką i smażyć na oliwie, na rumiano z obu stron.
Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Następnie
podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru.
Przełożyć
do mięsa.
Na
patelnię wlać wino i zagotować. Przelać do mięsa zbierając
wszystko z patelni.
Wlać
bulion, dodać przełamany cynamon, pieprz, anchois i rozmaryn.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i dusić pod przykryciem 3 - 4 godziny.
Po
tym czasie dodać odsączone oliwki
i dusić pod przykryciem jeszcze godzinę.
Podałam
z białą kaszą gryczaną.
*
puszka oliwek to 85 g odsączonych oliwek
zastawa z
fajny przepis i wygląda zachęcająco ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuń