środa, 20 kwietnia 2016

Policzki wieprzowe z oliwkami



Policzki wieprzowe to delikatne kawałki mięsa. Nie lubią wysokich temperatur. Najlepiej dusić policzki długo, kilka godzin w niskiej temperaturze, wówczas mięso nie straci soczystości i będzie miękkie.

  • 700 g policzków wieprzowych,
  • mąka do oprószenia mięsa,
  • oliwa do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 1-2 gałązki rozmarynu,
  • 10 filecików anchois,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 400 ml dobrego bulionu wołowego,
  • 2 puszki Hiszpańskich Oliwek zielonych*,


Policzki oczyścić – zdjąć błonę, można nie zdejmować, ja zdejmuję.
Cebule pokroić w półplasterki.
Anchois drobno pokroić.
Policzki oprószyć mąką i smażyć na oliwie, na rumiano z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Następnie podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru.
Przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać wino i zagotować. Przelać do mięsa zbierając wszystko z patelni.
Wlać bulion, dodać przełamany cynamon, pieprz, anchois i rozmaryn.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i dusić pod przykryciem 3 - 4 godziny.
Po tym czasie dodać odsączone oliwki i dusić pod przykryciem jeszcze godzinę.

Podałam z białą kaszą gryczaną.



* puszka oliwek to 85 g odsączonych oliwek


 zastawa z 


2 komentarze: