Przepis oryginalny dotyczy jarząbków. Ja jarząbków nie mam, mam przepiórki. Ponieważ oba ptaki należą do tej samej rodziny kurowatych, uznałam, że mogę użyć przepiórki.
Przepis z książki Wincenty Zawadzkiej „Kucharka Litewska” z 1938 roku.
W
przepisie podane, aby ptaki dusić w hermetycznie zamykanym garnku.
Ja dusiłam w garnku, który uszczelniłam ciastem (mąką wyrobioną
z wodą).
- 2 przepiórki,
- sól,
- 5 łyżek dobrej śmietany – 30 %,
Przepiórki oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć solą. Do garnuszka wlać śmietanę, ułożyć przepiórki. Brzegi garnka oblepić ciastem, przykryć pokrywką i dokładnie zakleić. Garnek postawić na małym ogniu i gotować około 30-40 minut.
Oczywiście
dobrze by było przygotować przepiórki w szybkowarze, ale albo
trzeba ich użyć dużo więcej, albo mieć bardzo mały szybkowar.
Przepiórki
podałam z bulwami (czyli topinamburem) smażonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz