niedziela, 3 kwietnia 2016

Przepiórki na sposób francuski




W każdej książce kucharskiej z początku XX wieku, są przepisy na
przygotowanie przepiórek. Był to ptak dużo bardziej popularny niż w tej chwili, chociaż chyba ostatnio zaczyna częściej pojawiać się na naszych stołach.
Warto sięgać do starych, sprawdzonych przepisów.
Jednym z nich jest przepis z książki Marii Disslowej „Jak gotować – praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Przemyślany jest nie tylko sposób przygotowania ptaków, ale również sposób podania.

  • 4 przepiórki,
  • 250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne ),
  • 4 goździki,
  • laska kory cynamonu,
  • sól,
  • 200 g słoniny,
  • kilka kromek bułki lub chleba tostowego
Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia.


Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Słoninę pokroić w cienkie plasterki.


Przepiórki wyjąć z wina, osuszyć, oprószyć solą. Każdą owinąć plastrami słoniny.
Ułożyć przepiórki w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Po 40 minutach zdjąć słoninę – aby przepiórki ładnie się zrumieniły.
Na tłuszczu z pieczenia usmażyć grzanki.


Przepiórki podawać na grzankach. Podałam ze szpinakiem i liśćmi botwinki.



*ja zrobiłam grzanki z chleba tostowego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz