W każdej książce kucharskiej z początku XX wieku, są przepisy na
przygotowanie przepiórek. Był to ptak dużo bardziej popularny niż w tej chwili, chociaż chyba ostatnio zaczyna częściej pojawiać się na naszych stołach.
Warto
sięgać do starych, sprawdzonych przepisów.
Jednym
z nich jest przepis z książki Marii Disslowej „Jak gotować –
praktyczny poradnik kucharski” z 1930 roku. Przemyślany jest nie
tylko sposób przygotowania ptaków, ale również sposób podania.
- 4 przepiórki,
- 250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne ),
- 4 goździki,
- laska kory cynamonu,
- sól,
- 200 g słoniny,
- kilka kromek bułki lub chleba tostowego
Wino
zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia.
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Słoninę
pokroić w cienkie plasterki.
Ułożyć
przepiórki w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Po
40 minutach zdjąć słoninę – aby przepiórki ładnie się
zrumieniły.
Na
tłuszczu z pieczenia usmażyć grzanki.
*ja
zrobiłam grzanki z chleba tostowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz