- 300 ml ryżu arborio,
- 100 g szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- ostra papryczka – do smaku,
- 1/2 trawy cytrynowej*,
- 2 listki limonki**,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***,
- 150 ml wina białego wytrawnego,
- 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego),
- 200 g mrożonej mieszanki owoców morza,
- 100 g masła,
- 100 g parmezanu,
- 6 łyżek oliwy,
- natka pietruszki lub kolendra,
Parmezan
drobno zetrzeć.
Trawę
cytrynową, listki limonki, czosnek, ostrą papryczkę drobno
posiekać.
Pomidory
osączyć z zalewy, przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić
w paski.
Szalotki
pokroić w drobną kostkę.
Mrożone
owoce morza wyłożyć na sitko i przelać zimną wodą, osączyć. Odstawić na parę minut.
Na
patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić owoce morza i poddusić.
W
garnku z grubym dnem rozgrzać 4 łyżki oliwy, wrzucić szalotkę, dodać
szczyptę soli i cukru, przesmażyć (smażyć około 3 minuty),
dodać posiekane przyprawy, przesmażyć.
Następnie
dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować
mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml
bulionu.
Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany!
W
sumie od momentu wlania wina, risotto gotujemy 18 minut.
Po
14 minutach dodać pomidory, po kolejnych 2 minutach dodać owoce
morza.
Gdy
ryż będzie gotowy dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i
odstawić na 2 minuty, a następnie dodać parmezan i wymieszać.
zastawa z
zjadłabym w każdej ilości
OdpowiedzUsuń:) polecam i łatwy w przygotowaniu :)
Usuń