Sos tatarski - wspaniały dodatek do wędlin, mięs na zimno, jajek, śledzi... . Wersji sosu jest sporo. Ale zawsze jest to sos ostry, na bazie majonezu.
Szukając
oryginalnego przepisu trafiłam na sos tatarski w książce
„Nowoczesna kuchnia domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową
i prof. Jana Piętka z roku 1935.
Kapary,
korniszona, grzybki posiekać.
Wymieszać
z musztardą, szczypiorkiem. Wymieszać z majonezem, dodawanym do
smaku.
- sos majonezowy (może być majonez kupny),
- 1 łyżka musztardy*,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka kaparów,
- 1 korniszon**,
- parę grzybków w occie
**zamiast
korniszona użyłam ogórki
z curry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz