środa, 20 kwietnia 2016

Sos z oliwek


Oliwki znane są w Polsce od ponad 300 lat. Tak starego przepisu z oliwkami nie znalazłam, ale znalazłam przepis na sos z oliwkami, w książce „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.
Sos podałam do jajek na twardo, można również podać do zimnych mięs jak również na ciepło.


  • 50 g czarnych oliwek,
  • 30 g filetów anchois,
  • 30 g kaparów,
  • 40 g masła,
  • 20 g mąki pszennej,
  • szczypta cukru,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 250 ml bulionu,
  • karmel
  • 1 łyżka cukru,
  • 50 ml wrzącej wody
Karmel: Na patelni zrumienić cukier, wlać wrzącą wodę, zagotować, zagęścić, ostudzić.
Oliwki pokroić w półplasterki. 
Anchois posiekać.
W garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie rumieniąc. Wlewać gorący bulion mieszając, aż powstanie jednolita gładka masa, bez grudek.
Wlać sok z cytryny, dodać łyżkę karmelu, zagotować. Wsypać oliwki, kapary, anchois i szczyptę cukru, zagotować.


 zastawa z 





4 komentarze: