Oliwki znane są w Polsce od ponad 300 lat. Tak starego przepisu z oliwkami nie znalazłam, ale znalazłam przepis na sos z oliwkami, w książce „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku.
Sos
podałam do jajek na twardo, można również podać do zimnych mięs
jak również na ciepło.
- 50 g czarnych oliwek,
- 30 g filetów anchois,
- 30 g kaparów,
- 40 g masła,
- 20 g mąki pszennej,
- szczypta cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 250 ml bulionu,
- karmel
- 1 łyżka cukru,
- 50 ml wrzącej wody
Karmel:
Na patelni zrumienić cukier, wlać wrzącą wodę, zagotować,
zagęścić, ostudzić.
W
garnuszku rozgrzać masło, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie
rumieniąc. Wlewać gorący bulion mieszając, aż powstanie
jednolita gładka masa, bez grudek.
Wlać
sok z cytryny, dodać łyżkę karmelu, zagotować. Wsypać oliwki,
kapary, anchois i szczyptę cukru, zagotować.
zastawa z
ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńi naprawdę bardzo smaczny sos, a przepis ma już tyle lat :)
UsuńPysznie :-) z chęcią wypróbuję :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam :)
Usuń