- 600 g brokułów,
- oliwa,
- 750 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
- 80 -100 g sera z pleśnią niebieską,
- śmietana 18%,
- natka pietruszki,
Brokuły
umyć, zblanszować (wrzucić do gotującej wody, wyjąć gdy woda
ponownie się zagotuje), wrzucić do lodowatej wody ( zachowają
wtedy zielony kolor), wyjąć i osuszyć. W garnku z grubym dnem
podsmażyć brokuły, wlać bulion i gotować aż będą miękkie.
Dodać
do smaku ser i gotować aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą
i pieprzem
Całość
zmiksować. Przetrzeć przez sito.
Zagotować,
dodać śmietanę do smaku (około 150 ml).
Podawać
posypane natką pietruszki.
Podałam
z grissini z rozmarynem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz