Warszawskie Powiśle już dawno stało się kulinarnym zagłębiem. Restauracje, bary i różnego rodzaju przybytki z dobrym jedzeniem i piciem stały się znakiem rozpoznawczym okolicy. Jedne się zamykają, inne na szczęście powstają.
Króluje
tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti,
sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim
miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie
zabraknie.
Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina
gęste i pełne aromatu z południa Włoch, klasyki z Toskanii,
ciekawe wina z północy – Alto Adige, Piemontu i Veneto. Ale
również butelki z wybranych winnic europejskich – mineralne
niemieckie rieslingi, dobre francuskie Chablis i wina z Bordeaux,
hiszpańską Rioję i Portugalskie vinho verde. Czyli dla każdego
coś miłego na różną pogodę i okazję. W sumie ponad 100
etykiet. Co istotne ceny zaczynają się od 60 zł za butelkę.
Większość win można zamawiać na kieliszki.
Mieliśmy
okazję spróbować wiosenno/ letniego menu wraz z selekcję win z
winnic Traverso i Ornella Molon.
Na
początek Prosecco Brut od Ornella Molon. Eleganckie, delikatne,
przyjemnie wytrawne, aromatyczne i rześkie. Schłodzone idealne na
ciepłe dni
Zestaw
Antipasti:
oliwki
marynowane z ziołami i dodatkami; pasta z suszonych pomidorów,
prażonych pestek słonecznika i pecorino;
grillowane warzywa w
oliwie oraz foccacia.
Do
nich do wyboru Pinot Grigio od Ornella Molon , Ribolla Gialla i
Friulano z winnicy Traverso.
Pinot
Grigio to świeżość, rześkość i owocowość. Dominują aromaty
cytrusowe. Przyjemna kwasowość. Proste wino na ciepłe dni, do
lekkich przekąsek, sałat i potraw z ryb i owoców morza
Friulano
Traverso. Pachnie migdałami i czarnym bzem. Idealne do dojrzewającej
szynki. Ribolla Gialla Traverso – wytworzone z winogron lokalnego
szczepu rosnących na 40 – 50 letnich krzewach. Przyjemnie owocowe
i kwasowe.
Danie
główne: cappellacci z giczą cielęcą na maślanym sosie z
tymiankiem.
Cabernet
Franc Traverso. Winogrona z krzewów 15 – 50 letnich. Leżakowało
6-8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Winogrona zbierane na
początku i w końcu września. W nosie dominują aromaty ziołowe,
paprykowe, czerwonych owoców. Dobrze zbalansowane o przyjemnych
taninach.
Drugie
danie głowne: sezonowany rostbef z sosem z marsali, młodymi
ziemniakami w oliwie truflowej i wiosennymi warzywami.
Schioppettino
Traverso. Ciemna odmiana winogron Ribolla Gialla, zwana przez Włochów
Schioppettino, to autochtoniczna lokalna odmiana gron, pochodzących
z obszaru pomiędzy Prepotto i pobliskiej Słowenii, obecnie
uprawiany w ograniczonych ilościach w okolicy w regionie Friuli
Venezia Giulia. Winogrona są zbierane ręcznie w skrzyniach pod
koniec września - początek października. Wino charakteryzuje się
rubinowoczerwoną barwą z refleksami fioletu. W ustach typowe
aromaty jagód, malin i czarnej borówki. Intensywne, z cierpkim
posmakiem, lekko mineralne, co jest typowe dla win z tego regionu.
Doskonałe do steków, pieczeni, w tym kiełbasek, zimnych przekąsek,
pikantnego salami oraz średnio dojrzałych serów.
Na
deser otrzymaliśmy tartę cytrynową z malinami, do niej kawę.
Podsumowanie:
Dobra
lokalizacja (łatwy dojazd środkami komunikacji miejskiej) –
wszędzie blisko.
Przyjazny
wystrój i otoczenie
Lekka,
świeża kuchnia
Dobre
wina w przyjaznych cenach.
Degustowaliśmy na zaproszenie Boscaiola Bar Divino i Wineonline.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz