Botwinka, zupa krem z botwinki. Polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy nie lubią farfocli w zupie.
Marynata: wszystkie składniki marynaty zagotować.
Dodatki:
buraka umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do
gorącej marynaty i odstawić do ostygnięcia.
Ogórki obrać,
przeciąć wzdłuż na cztery, wyciąć pestki, resztę pokroić w
drobną kostkę.
Rzodkiewki
pokroić w cienkie plasterki.
Botwinę
oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i
posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej
wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować.
Następnie
wlać bulion, zagotować doprawić solą i cukrem.
Doprawić
do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny.
Zmiksować,
przetrzeć przez sito.
Dodać
śmietanę.
Na
dnie talerza ułożyć dodatki, wlać botwinkę.
*gdy
rzodkiewki mają ładne listki, warto je wykorzystać.
- 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól,
- cukier,
- 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
- 50 – 100 ml śmietany 12%,
- dodatki:
- 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 rzodkiewki*,
- koperek,
- 1 nieduży burak,
- marynata:
- 90 ml wody,
- 60 ml cukru,
- 30 ml octu winnego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz