Chłodnik, idealna zupa na gorący dzień. Jednak nie wszyscy lubią "farfocle" w zupie, dlatego proponuję chłodnik krem.
- 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier,
- 1 – 2 łyżki syropu z owoców czarnego bzu,
- śmietana 12%,
- 100 g ugotowanych młodych ziemniaków*,
- 9 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych,
- kiełki buraków,
- koperek,
Botwinkę
oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i
posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką! ilością wrzącej
wody. Po dwóch minutach gotowania wlać sok z 1/2 cytryny. Ugotować.
Doprawić do smaku solą, syropem z owoców czarnego bzu, cukrem,
sokiem z cytryny.
Zmiksować,
przetrzeć przez sito.
Ostudzić.
Przed
podaniem wymieszać z zimną śmietaną (śmietanę dodać do smaku,
około 200 ml).
Podać
z ziemniakami, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i koperkiem.
*gdy
nie ma młodych, można użyć stare
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz