- 225 g mąki pszennej,
- 170 g cukru,
- 80 g kakao,
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki sody,
- 2 jajka,
- 125 ml mleka,
- 60 ml oleju roślinnego,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 125 ml gorącej wody,
- tabliczka czekolady (u mnie biała),
- 85 g (puszka 200g) hiszpańskich czarnych oliwek
- marynata:
- 500 ml wody,
- 200 g cukru,
- 150 ml czerwonego octu winnego,
- 200 g truskawek lub malin,
- sos:
- 100 g czekolady,
- 100 g śmietany 36%,
Marynata:wodę,
cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub
odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do
ostudzenia.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni.
Połączyć
wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody.
Mieszać
do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę.
Następnie małym strumieniem dodać wodę.
Do
masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną
czekoladę. Wymieszać.
Ciasto
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec
około 25 minut.
Gdy
ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu
będzie suchy.
Sos:
czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i
podgrzewać do rozpuszczenia czekolady.
Ostudzone ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić przez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem.
Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską oliwką,
które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca 2 edycji programu Top Chef.
Oprócz
ciasta przygotowane zostały:
Wszystkie
dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek.
Więcej przepisów z użyciem HISZPAŃSKICH OLIWEK w blooklecie,
który można ściągnąć TUTAJ. Zapraszam.
Więcej przepisów z użyciem HISZPAŃSKICH OLIWEK w blooklecie,
który można ściągnąć TUTAJ. Zapraszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz