Oliwki
są obecne w kulturze ludów Morza Śródziemnego od niepamiętnych
czasów. Najstarsze przekazy historyczne o uprawie wiecznie zielonych
drzewek w Azji Mniejszej pochodzą sprzed sześciu tysięcy lat
p.n.e. W Hiszpanii uprawę oliwek rozpoczęto już w czasach
Fenicjan.
Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.
Na polskich stołach oliwki pojawiły się za sprawą Królowej Bony, która zapoczątkowała, 300-letnią tradycję, wpływów hiszpańskich na polską kuchnię.
Początkowo
hiszpańskie oliwki miały znaczenie jedynie obrzędowe. Przez wiele
wieków używano ich do celów liturgicznych – namaszczania
gałązkami drzewka oliwnego niemowląt, królów oraz zmarłych.
Dopiero za czasów panowania Zygmunta Starego oraz Bony Sforzy,
Polacy mieli szansę poznać zdrowotne walory oraz niezwykłe smaki
oliwek oraz szlachetnej oliwy. Pod wpływem śródziemnomorskiej
kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz
ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły
się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy
smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary,
obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper,
szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier,
marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również
bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i
szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców,
takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty, figi, rodzynki, migdały
oraz wspomniane oliwki.
Jakiś
czas temu, zostałam poproszona przez Hiszpańskie
Oliwki o stworzenie przepisów z oliwkami. Oprócz mnie przepisy
napisało kilkoro blogerów.
Zapraszam
do zapoznania się z naszymi przepisami, które zostały zebrane w
booklecie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz