- 3 piersi kaczki
- sos teriyaki:
- 100 ml sosu sojowego,
- 400 ml soku jabłkowego,
- 300 ml kwasu chlebowego,
- 50 ml miodu spadziowego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml soku z cytryny,
- 50 ml cukru,
- olej do smażenia (ryżowy)
Wszystkie
składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty.
Uważać aby nie przypalić!!
Z
piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry, grubości około
1 -1,5 cm.
Mięso
podsmażyć krótko na tłuszczu. Z wierzchu ma być zrumienione a w
środku różowe. Mięso przełożyć do sosu. Zagotować.
Podawać
z ryżem lub z kluskami. Ja podałam z kluskami parzonymi kładzionymi z mąki ryżowej.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz