poniedziałek, 2 maja 2016

Kaczka w sosie jabłkowym „teriyaki”


  • 3 piersi kaczki

  • sos teriyaki:
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 400 ml soku jabłkowego,
  • 300 ml kwasu chlebowego,
  • 50 ml miodu spadziowego,
  • 200 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 50 ml cukru,

  • olej do smażenia (ryżowy)
Wszystkie składniki sosu wlać do garnka i gotować, aż będzie gęsty. Uważać aby nie przypalić!!
Z piersi zdjąć skórę, pokroić w ukośne plastry, grubości około 1 -1,5 cm.
Mięso podsmażyć krótko na tłuszczu. Z wierzchu ma być zrumienione a w środku różowe. Mięso przełożyć do sosu. Zagotować.
Podawać z ryżem lub z kluskami. Ja podałam z kluskami parzonymi kładzionymi z mąki ryżowej.


 zastawa z 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz