- 1 kaczka,
- 2 cebule,
- 150 g masła,
- 6 pomidorów,
- 1 kieliszek wina (200 ml białego wytrawnego wina),
- sól,
- pieprz,
Już
za niedługo zacznie się sezon na pomidory z „pola”,
dojrzewające w słońcu, któremu zawdzięczają smak i aromat.
Może warto sięgnąć po bardzo prosty i smaczny przepis na kaczkę
z pomidorami. Przepis pochodzi z książki „Nowoczesna kuchnia
domowa” opracowanej przez Antoninę Piętkową, z 1935 roku.
Wówczas kaczka często gościła na stołach, warto spróbować
przepis z tamtych lat.
Kaczkę dokładnie umyć , osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami i opalając nad ogniem.
Odciąć
końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam.
Cebule
pokroić w plasterki.
Kaczkę
obrumienić na maśle z cebulą. Dodać pomidory pokrojone na części
(szóstki, ósemki), wlać wino, 100 ml wody. Dodać sól i pieprz,
dusić do miękkości. Wyjąć uduszoną kaczkę, podzielić na
porcje i trzymać w cieple. Sos przecedzić, przetrzeć przez sito.
Podawać
z ryżem lub makaronem. Ja podałam z makaronem.
Mój narzeczony uwielbia kaczke, ale ja niestety nie bardzo.
OdpowiedzUsuńmoże trzeba znaleźć swój ulubiony przepis... ? kaczka ma tyle różnych smaków... serdecznie pozdrawiam
Usuń