Kotlety z ryżu z grzybami suszonymi, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
- 200 g ryżu basmati,
- 25 g grzybów suszonych,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz do smażenia,
- 2 cebule,
- 100 ml mocnego bulionu,
- cukier,
- masło,
Ryż
ugotować według przepisu na opakowaniu.
Grzyby
umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru z gotowania
nie wylewać) pokroić.
Wymieszać
z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać
rozbełtane jajka i wymieszać.
Podstawę
kotletów już mamy. Teraz trzeba się zastanowić jak je chcemy
usmażyć.
Możne
je również panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej,
lub smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować.
lub smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować.
Sos:
cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem
szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów
oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty.
Doprawić do smaku solą. Pieprzem i cukrem.
Następnie
dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz