Sezon na botwinkę się zaczął i niemal pół Polski zajada się botwinką. Ale są też tacy, którzy nie lubią pływających farfocli w zupie, chętnie by zjedli ale bez liści.
Dlatego
proponuję krem z botwinki. Smak ten sam a farfocli brak :)
- 2 pęczki botwinki,
- 1 ziemniak,
- 300 ml bulionu,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier,
- śmietana
Botwinkę
oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i
posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej
wody. Parę minut gotować, wlać sok z 1/2 cytryny, dodać
obranego, pokrojonego ziemniaka i gotować, aż ziemniak będzie
miękki.
Całość
zmiksować, wlać bulion i gotować do pożądanej gęstości.
Doprawić
do smaku cukrem i solą.
Dodać
śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz