niedziela, 22 maja 2016

Kurczęta z pomidorami


Przepis z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1920 roku. „Kurczęta przyrządzają się tak samo jak pularda lub kury z pomidorami”.
Ja przygotowałam danie z kurczaka kukurydzianego. Tu nie ma dokładnego przepisu, podane są produkty, ale bez ilości.
Ja przygotowałam według własnego smaku.

  • 1 kurczak,
  • szklanka rosołu,
  • szklanka białego półwytrawnego wina,
  • 6 dużych pomidorów*,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • oliwa do smażenia,
włoszczyznę i cebule pokroić w nieduże kawałki.
Kurczaka podzielić na ćwiartki, podsmażyć na oliwie, w garnku o grubym dnie, na rumiano ze wszystkich stron.
Dodać włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do miękkości pod przykryciem.
Wyjąć mięso z garnka i trzymać je w cieple.
Sos przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem Cabul – ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku: gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem w proszku, papryką mieloną ostrą, cukrem i octem. Przyprawy dodawałam po szczypcie i próbowałam....


* zamiast świeżych pomidorów można dać dwie puszki pomidorów siekanych


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz