Przepis z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej, z 1920 roku. „Kurczęta przyrządzają się tak samo jak pularda lub kury z pomidorami”.
Ja
przygotowałam danie z kurczaka kukurydzianego. Tu nie ma dokładnego
przepisu, podane są produkty, ale bez ilości.
Ja
przygotowałam według własnego smaku.
- 1 kurczak,
- szklanka rosołu,
- szklanka białego półwytrawnego wina,
- 6 dużych pomidorów*,
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- oliwa do smażenia,
włoszczyznę
i cebule pokroić w nieduże kawałki.
Kurczaka
podzielić na ćwiartki, podsmażyć na oliwie, w garnku o grubym
dnie, na rumiano ze wszystkich stron.
Dodać
włoszczyznę, cebulę, pomidory. Wlać wino i bulion. Dusić do
miękkości pod przykryciem.
Wyjąć
mięso z garnka i trzymać je w cieple.
Sos
przecedzić i... według przepisu zagęścić mąką, ja zagęściłam
przez gotowanie, mąki nie dodałam. Sos doprawić do smaku sosem
Cabul – ponieważ nie mam takiego sosu doprawiłam do smaku: gałką
muszkatołową, cynamonem, imbirem w proszku, papryką mieloną
ostrą, cukrem i octem. Przyprawy dodawałam po szczypcie i
próbowałam....
*
zamiast świeżych pomidorów można dać dwie puszki pomidorów
siekanych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz