- 1 opakowanie ciasta francuskiego*,
- 1 kg rabarbaru,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 220 g cukru,
- 75 g mąki pszennej,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
Ciasto
rozmrozić i upiec według przepisu na opakowaniu.
Rabarbar
umyć, obrać, odłożyć pół jednej łodygi, resztę pokroić w
niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą
(tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości. Zmiksować.
Przetrzeć przez sito.
Powinniśmy
otrzymać 700 ml przecieru – jeżeli mamy za mało, nal eży dolać
wodę i zagotować, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie.
Pozostały
rabarbar pokroić w ukośne plasterki i zasypać łyżką cukru,
odstawić.
20
g cukru wymieszać z obiema mąkami. Jajka i żółtka ubić z 200 g
cukru. Połączyć z mieszaniną mąki i cukru.
Do
masy wlać trochę gorącego przecieru rabatowego, wymieszać, a
następnie całość wlać do gotującego się rabarbaru. Mieszając
gotować do zgęstnienia kremu.
Ciasto
przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć krem, przykryć
drugim kawałkiem ciasta. Pokroić na 6-8 porcji.
Ja
pocięłam ciasto na porcje. Ułożyłam kawałek ciasta na talerzu,
na nim położyłam krem, o krem oparłam drugi kawałek ciasta,
kawałkami rabarbaru, ciasto posypałam cukrem pudrem.
*
zwracajmy uwagę, aby ciasto było z masłem. Oczywiście można
zrobić ciasto francuskie w domu, ale to zajmuje trochę czasu....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz