piątek, 20 maja 2016

Napoleonka z kremem rabarbarowym




  • 1 opakowanie ciasta francuskiego*,
  • 1 kg rabarbaru,
  • 4 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 220 g cukru,
  • 75 g mąki pszennej,
  • 75 g mąki ziemniaczanej,
Ciasto rozmrozić i upiec według przepisu na opakowaniu.
Rabarbar umyć, obrać, odłożyć pół jednej łodygi, resztę pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą (tyle, aby przykryć rabarbar) i ugotować do miękkości. Zmiksować. Przetrzeć przez sito.
Powinniśmy otrzymać 700 ml przecieru – jeżeli mamy za mało, nal eży dolać wodę i zagotować, jeżeli za dużo odparować przez gotowanie.
Pozostały rabarbar pokroić w ukośne plasterki i zasypać łyżką cukru, odstawić.
20 g cukru wymieszać z obiema mąkami. Jajka i żółtka ubić z 200 g cukru. Połączyć z mieszaniną mąki i cukru.
Do masy wlać trochę gorącego przecieru rabatowego, wymieszać, a następnie całość wlać do gotującego się rabarbaru. Mieszając gotować do zgęstnienia kremu.
Ciasto przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć krem, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Pokroić na 6-8 porcji.
Ja pocięłam ciasto na porcje. Ułożyłam kawałek ciasta na talerzu, na nim położyłam krem, o krem oparłam drugi kawałek ciasta, kawałkami rabarbaru, ciasto posypałam cukrem pudrem.


Napoleonkę można podać z mrożonymi kulami rabarbaru.


* zwracajmy uwagę, aby ciasto było z masłem. Oczywiście można zrobić ciasto francuskie w domu, ale to zajmuje trochę czasu....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz