- nadzienie:
- 400 g zielonych szparagów,
- oliwa,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- 200 g serka mascarpone,
- 100 pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego,
- ciasto:
- 125 ml wody,
- 40 g masła,
- sól,
- 90 g mąki pszennej,
-
2
- 3 jajka,
Ciasto: wodę
zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się
dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą
łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym
ogniu.
Wyrabiać
aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i
dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto nie może być
rzadkie, dlatego podczas dodawania jajek trzeba uważać aby nie
zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 2
średnie jajka.
Blachę
do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką
lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie
kule wielkości dużego orzecha laskowego. Oczywiście można robić
mniejsze lub większe ptysie.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 8 minutach zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni i piec 10-15 minut.
Upieczone
ptysie odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie: szparagi
umyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut, aż
szparagi będą miękkie.
Przełożyć
do miski, zmiksować, przetrzeć przez sito. Odstawić do ostudzenia.
Do
szparagów dodać serek mascarpone, wymieszać, doprawić do smaku
solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Każde
ciastko przekroić w poprzek na pół napełnić farszem i dodać
kawałek ryby wędzonej.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz