W
tym roku gościem honorowym była Dolina Loary reprezentowana przez
11 wystawców.
Winnice
Doliny Loary rozpościerają się przez około 1000 kilometrów,
wzdłuż rzeki o tej samej nazwie i jej dopływach. Wina produkuje
się tu od wczesnego średniowiecza. Znajdujemy tu cztery główne
regiony produkcji wina: Pays nantais, Anjou- Saumur, Touuraine oraz
Centre Loire.
MAPA
W
2000 roku UNESCO wpisało środkową część Doliny Loary na swoją
Listę Światowego Dziedzictwa.
W
liczbach Dolina Loary prezentuje się imponująco.
70
000 hektarów winnic w 14 departamentach, na których możemy spotkać
7 000 producentów/winogrodników.
Jest
trzecim pod względem wielkości francuskim regionem produkcji win
apelacyjnych (AOP/AOC).
Jest
największym we Francji regionem produkcji win białych apelacyjnych
i największym regionem produkcji win musujących (wyłączając
Szampanię). Drugim pod względem wielkości regionem produkcji win
różowych z apelacją.
Głównymi
szczepami tu uprawianymi są: cabernet franc, chenin, gamay,
grolleau, melon de Bourgogne i sauvignon blanc.
Produkcja
również jest imponująca. Co roku powstaje tu 400 milionów
butelek.
Wina
są doskonałym partnerem do jedzenia. Te z Doliny Loary Idealnie
uzupełnią bardzo różne potrawy.
Wytrawne
wina białe:
Owoce
morza, skorupiaki, ryby
Świeży
lub dojrzewający ser kozi
Drób
grillowany lub w sosach, rillettes
Słodkie
wina białe:
Foie
gras, białe mięso z rusztu lub z sosami
Potrawy
egzotyczne i śródziemnomorskie
Sery
z niebieską pleśnią
Desery
owocowe (tarty, itp.)
Wina
czerwone:
Czerwone
mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna
Delikatne
sery
Wina
różowe:
Rosé
i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z
czerwonymi owocami i porzeczkami
Wytrawne
rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ
Szlachetne
wina musujące:
Aperitif,
owoce morza, truskawki, desery
Połączeń
kulinarnych mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji, którą prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz
Prange - Barczyński
Dania
do degustacji przygotowała restauracja Brasserie Warszawska.
Rozpoczęliśmy od Cremant de Loire (importer E.Leclerc cena 39 zł).
Cremant produkowany jest na całym obszarze Doliny Loary. Produkcja
jest ściśle określona i rygorystycznie przestrzegana. Cremant, tak
jak Szampan produkowany jest metodą tradycyjną. W przeciwieństwie
do Szampanii tu do produkcji używa się szczepu Chenin.
Muscadet
i do niego śledź a la ostryga – śledź po francusku, marynowana
czerwona cebula, koperek.
Les
Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny
muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko i
lekka słoność. Muscadet to szczep wykorzystywany do produkcji
bardzo różnorodnych win. W Dolinie Loary nosi on nazwę Melon de
Bourgogne. Dwie trzecie muscadetów produkowanych jest metodą „
sur lie”. Oznacza to, że po zbiorach leżakują w kadziach lub
beczkach od 5 do nawet 14 miesięcy na osadzie drożdżowym.
Sauvignon
blanc i crème brullee
z koziego sera,pieczone buraki, porzeczka.
Les
Caracteres 2014 Sauvignon blanc ( importer E.Leclerc cena 19,99 zł.)
Apelacja Touraine położona jest w pod-regionie Doliny Loary
o tej samej nazwie. Klimat jest tu oceaniczny z kontynentalnymi
wpływami. Wino jest delikatne i orzeźwiające.
Vouvray
i Tatar wołowy, kolendra, imbir. Danie z nutą orientalną i do
niego dwa wina
Champalou
2014 ( importer Deliwina cena 89 zł) oraz B&G Passeport Vouvray
2013. Apelacja Vouvray rozciąga się na 2200 hektarach prawego
brzegu Loary. Produkuje się tu 117 000 hl wina jedynie z jednego
szczepu Chenin blanc. Winnice położone są na tarasach
trawertynowych zapewniający znakomity drenaż wody deszczowej.
Klimat jest oceaniczny z wpływami kontynentalnymi zapewnionymi przez
zbocza górskie chroniące go przed zimnem i wiatrem. W zależności
od ekspozycji na słońce, każda winnica ma swój własny
mikroklimat. Wpływa to na niezwykłą różnorodność win tej
apelacji.
Grubo
krojony tatar, imbir, sos sojowy, czarny sezam i kolendra do tego
wino ze szczepu Chenin blanc ( Champalou 2014 ) Połączenie idealne
i dla mnie największe pozytywne zaskoczenie tej degustacji.
Cabernet
franc i smażona pierś kaczki Barbarie z jeżynami i jałowcem. Do
tego dwa wina Domaine de la Gitonniere 2013 (cena 27,99 zł) i Clos
de Beaulieu, Samur Puy Notre Dame (cena 36 zł) oba import E.Leclerc.
Wina zdecydowanie do jedzenia. Lekkie z niedużymi taninami.
Dominują aromaty czerwonych owoców. Do zaproponowanego dania
lepiej dopasowało się Domaine de la Gitonniere.
Rose
d’Anjou i beza truskawkowa. Wino jak to bardzo trafnie
określił prowadzący takie trochę “dziewczyńskie” Jasne,
delikatne w nosie dominują maliny, truskawki i cytryny. W ustach
landrynkowe. Niestety nie dało rady unieść pysznej bezy truskawkowej (producent Maison Castel cena 18 zł).
Bardzo
ciekawa i pouczająca degustacja, która uświadamia, że pomimo
wielu oczywistości w połączeniach wina i jedzenia jest jeszcze
wiele do odkrycia i że nie na wszystkie połączenia wpadłoby się
samemu.
Degustowałem
na zaproszenie organizatora Business France oraz Magazynu Wino.
Zdjęcia Gabriel Kurczewski z Poza Tokajem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz