niedziela, 22 maja 2016

Zupa z białych szparagów z mlekiem kokosowym


  • 500 g białych szparagów,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 3 listki limonki,
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego (65%),
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • cukier,
  • 3 łyżki ryżu*,
  • olej do głębokiego smażenia (ryżowy),
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić szparagi, smażyć około 5 minut. Wlać mleko kokosowe, dodać listki limonki i gotować pod przykryciem do miękkości.
Zmiksować doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito. Zagotować.
W rondelku rozgrzać olej** wrzucić ryż. Ryż opadnie na dno a następnie pęczniejąc zacznie umościć się do góry (wypływając na wierzch). Zdjąć garnek z ognia, chwile odczekać i wyjąć sitkiem ryż.
Ryż wyłożyć na ręcznik papierowy.
Zupę tuż przed podaniem posypać ryżem, lub ryż podać w miseczce obok.


* użyłam ryżu Uncle Ben's – ryż długoziarnisty z dzikim
** temperatura powinna wynosić około 150 stopni. Jeżeli nie mamy termometru należy wrzucić kawałek chleba, powinna pięknie usmażyć się w ciągu 60 sekund.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz