- 1 kg szparagów,
- oliwa,
- 3 żółtka,
- 150 ml śmietany (10% jogurtowa),
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- cukier,
- sok z cytryny (2-3 łyżeczki),
Szparagi
umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, skropić oliwą.
Szparagi
grillować, aż będą prawie miękkie.
Pokroić
na mniejsze kawałki i zalać 800 ml gorącej wody.
Zagotować,
zmiksować.
Doprawić
do smaku solą, cukrem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Przetrzeć przez sito.
Żółtka
wymieszać ze śmietaną. Wlać trochę gorącego przecieru do
śmietany, zamieszać, następnie mieszaninę żółtek ze śmietana
wlać do reszty przecieru i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podałam
z chipsem z boczku wędzonego.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz