- 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami,
- 150 – 200 g bobu w strączkach (mogą być ziarna bobu),
- 300 g ziemniaków (lepsze będą młode),
- 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy, najlepszy domowy),
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- ocet winny (u mnie z czarnego bzu),
- szczypta pieprzu,
- śmietana 12 %,
- szczypiorek (u mnie czosnkowy),
- koperek
Botwinkę
umyć, odciąć buraczki, liście przebrać (odrzucić brzydkie),
pokroić. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą (tak, aby była 3 cm nad poziomem liści), dodać szczyptę
soli i cukru i gotować, aż liście będę miękkie.
Przecedzić,
osączyć. Wygotowane liście wyrzucić. Do wywaru z liści wlać
bulion. Zagotować.
Buraczki
pokroić w cienkie plasterki.
Wrzucić
do gotującego się bulionu z wywarem z liści. Gotować 2 minuty od
zagotowania. Dodać łyżkę octu, sok z cytryny, sól i cukier do
smaku. Zdjąć z ognia.
Strączki
bobu umyć, pokroić w ukośne cienkie (ok 2 mm grubości) plasterki,
ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Przełożyć
do zupy.
Ziemniaki
obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać aby nie
rozgotować. Odcedzić. Dodać do zupy.
Wszystko
razem zagotować, doprawić do smaku pieprzem (szczypta powinna
wystarczyć).
Przed
podaniem dodać posiekany szczypiorek i koperek.
Można
dodać śmietanę.
Dobrym
dodatkiem będzie posiekany w cienkie paski groszek cukrowy.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz