poniedziałek, 20 czerwca 2016

Barszcz z botwinki


  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami,
  • 150 – 200 g bobu w strączkach (mogą być ziarna bobu),
  • 300 g ziemniaków (lepsze będą młode),
  • 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy, najlepszy domowy),
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • ocet winny (u mnie z czarnego bzu),
  • szczypta pieprzu,
  • śmietana 12 %,
  • szczypiorek (u mnie czosnkowy),
  • koperek
Botwinkę umyć, odciąć buraczki, liście przebrać (odrzucić brzydkie), pokroić. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą (tak, aby była 3 cm nad poziomem liści), dodać szczyptę soli i cukru i gotować, aż liście będę miękkie.
Przecedzić, osączyć. Wygotowane liście wyrzucić. Do wywaru z liści wlać bulion. Zagotować.
Buraczki pokroić w cienkie plasterki.
Wrzucić do gotującego się bulionu z wywarem z liści. Gotować 2 minuty od zagotowania. Dodać łyżkę octu, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Zdjąć z ognia.
Strączki bobu umyć, pokroić w ukośne cienkie (ok 2 mm grubości) plasterki, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie.
Przełożyć do zupy.
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać aby nie rozgotować. Odcedzić. Dodać do zupy.
Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku pieprzem (szczypta powinna wystarczyć).
Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek i koperek.
Można dodać śmietanę.
Dobrym dodatkiem będzie posiekany w cienkie paski groszek cukrowy.



zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz