Do przygotowania zupy użyłam żółte buraki, oczywiście mogą być czerwone :)
- 700 g buraków,
- 150 ml cukru,
- 100 ml octu winnego,
- 6 rzodkiewek,
- 2 ogórki gruntowe,
- 3 jajka,
- koperek,
- 500 ml maślanki,
- 150 ml jogurtu,
- sok z cytryny,
- sól
- cukier
400
g buraków umyć, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na co najmniej
godzinę, piec aż będą miękkie. Długość pieczenia zależy od
wielkości buraków.
200
g buraków umyć, obrać i cienko pokroić. Zalać 250 ml gorącej
wody, lekko osolić i pocukrzyć. Ugotować al dente. Gotować około
3-4 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę soku z cytryny.
150
ml cukru zagotować z 100 ml octu i 50 ml wody.
Pozostałe
buraki (100 g) umyć i pokroić w cienkie plasterki (razem ze skórą). Ugotowaną
zalewą zalać buraki.
Upieczone
buraki obrać, zmiksować razem z połową buraków ugotowanych i
całym wywarem z gotowania, przetrzeć przez sito. Ja jeszcze
miksuję, aby otrzymać idealnie gładką masę.
Wlać
maślankę, jogurt i doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z
cytryny. Schłodzić.
Rzodkiewki
pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski.
Ogórki
pokroić w julienne** (wyrzucając pestki).
Jajka
ugotować na twardo (ja podałam z jajkami mollet - gotuje się tak jak na twardo, ale czas gotowania od chwili zawrzenia wynosi 4 minuty).
Na
dnie miseczki/talerza ułożyć rzodkiewki, ogórki, buraki gotowane
i z marynaty, jajko, koperek.
Wlać
chłodnik.
Oczywiście
można wszystko wymieszać razem...
**Julienne–
technika
krojenia polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i
równe słupki o długości około 5 cm i średnicy około 2 mm.
zastawa z
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :)
Usuń