- chruściki:
- 60 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- mleko (około 50-70 ml),
- olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),
- 1 kg truskawek,
- 300 ml śmietany 30%,
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
Truskawki
umyć, odciąć szypułki, pokroić według uznania.
Mąkę
wsypać do miseczki, dodać żółtka i wymieszać na jednolitą masę
dodając mleko. Powinniśmy otrzymać ciasto gęściejsze niż na
naleśniki.
Białka
ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
Na
patelni z wysokim rantem rozgrzać tłuszcz.
Lać
do niego ciasto przez lejek (ja przekładam ciasto do worka
cukierniczego) „sznureczkiem” poruszając lejkiem spiralnie.
Powstaną wówczas jak gdyby gniazdka.
Gdy
zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą
stronę.
Wyjmować
na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym.
Śmietanę
ubić z cukrem.
Chruścik
ułożyć na talerzu, ułożyć na nim truskawki i przybrać
śmietaną.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz