środa, 8 czerwca 2016

Jadło portugalskiego drwala

  • 700 g młodych ziemniaków,
  • 250 g Pimientos de Padrón,
  • 280 g chorizo pikantnego,
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa.
Ziemniaki dokładnie umyć lub oskrobać. Zalać gorącą wodą, lekko osolić i ugotować.
Pimientos umyć, odciąć ogonki z nasadą.
Cebulkę pokroić w półplasterki.
Szczypior niezbyt drobno posiekać.
Czosnek posiekać.
Chorizo obrać ze skórki, pokroić w ukośne plastry grubości około 2 mm.
Na suchej rozgrzanej patelni podsmażyć na rumiano chorizo. Przełożyć do garnka (zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz) i trzymać w cieple (najlepiej na bardzo małym ogniu).
Na patelnię wrzucić papryczki smażyć około 1 minuty, muszą się przysmażyć. Przełożyć do chorizo.
Następnie podsmażyć cebulę razem z czosnkiem. Przełożyć do garnka. W razie potrzeby dolać trochę oliwy.

Na patelnię wrzucić odcedzone ziemniaki, aby zebrać cały smak z patelni. Przełożyć do garnka z chorizo, dodać posiekany szczypior, dokładnie wymieszać.


2 komentarze:

  1. Oo, to musi być pyszne, zresztą ja tak uwielbiam chorizo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie powiem, że było pyszne :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń