- 700 g młodych ziemniaków,
- 250 g Pimientos de Padrón,
- 280 g chorizo pikantnego,
- 1 cebula dymka ze szczypiorem,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa.
Ziemniaki
dokładnie umyć lub oskrobać. Zalać gorącą wodą, lekko osolić
i ugotować.
Pimientos
umyć, odciąć ogonki z nasadą.
Cebulkę
pokroić w półplasterki.
Szczypior
niezbyt drobno posiekać.
Czosnek
posiekać.
Chorizo
obrać ze skórki, pokroić w ukośne plastry grubości około 2 mm.
Na
suchej rozgrzanej patelni podsmażyć na rumiano chorizo. Przełożyć
do garnka (zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz) i trzymać w
cieple (najlepiej na bardzo małym ogniu).
Na
patelnię wrzucić papryczki smażyć około 1 minuty, muszą się
przysmażyć. Przełożyć do chorizo.
Następnie
podsmażyć cebulę razem z czosnkiem. Przełożyć do garnka. W
razie potrzeby dolać trochę oliwy.
Na
patelnię wrzucić odcedzone ziemniaki, aby zebrać cały smak z
patelni. Przełożyć do garnka z chorizo, dodać posiekany
szczypior, dokładnie wymieszać.
Oo, to musi być pyszne, zresztą ja tak uwielbiam chorizo.
OdpowiedzUsuńnieskromnie powiem, że było pyszne :) pozdrawiam serdecznie
Usuń