Włoszczyznę
obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora
pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt
grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem. Na nim ułożyć
pokrojone warzywa.
Skoki
królika podsmażyć na rumiano na maśle. Przełożyć do warzyw.
Zalać bulionem, dodać przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 160 stopni na godzinę.
Po
tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej
wody. Doprawić solą.
Piec
dalej 20-30 minut pod przykryciem.
Podałam
ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką.
zastawa z
- 6 skoków z królika,
- 5 – 6 łyżek masła,
- 500 g ziemniaków,
- duży pęczek młodej włoszczyzny,
- 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego,
- 1 listek laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 500 ml śmietany 18%,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz