- 10 kwiatów cukinii,
- 5 łyżek kaszy kuskus,
- 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 200 g truskawek,
- 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach,
- sól,
- pieprz,
- tempura:
- 100 ml mąki pszennej,
- 100 ml mąki ziemniaczanej,
- zimna woda gazowana (ok. 150 ml),
Kuskus
włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około
0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić na parę minut.
Truskawki
umyć, odszypułkować, pokroić w kawałki o boku około 1 cm.
Groszek
umyć, obrać, pokroić w poprzek w cienkie paski.
Wymieszać
kuskus z truskawkami i groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem
(mniej więcej szczypta pieprzu).
Tempura:
wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę –
powinniśmy otrzymać masę o konsystencji płynnej śmietany.
Kwiaty
cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek (nie koniecznie).
Wypełnić
kwiaty farszem, płatki na końcach zakręcać.
Zanurzać
całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do
gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od
razu podawać.
zastawa z
nigdy bym nie pomyślała. U mnie zawsze kwiaty cukinii jadło się same, albo ewentualnie nadziewane serkiem
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń