- 1 pstrąg,
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego solonego w oliwie (lub świeży czosnek niedźwiedzi),
- oliwa,
- 1 cytryna,
- sól,
- garść zrębków bukowych
Pstrąga
wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć.
Czosnek
niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do
środka ryby, spiąć wykałaczkami.
Rybę
skropić oliwą.
Ułożyć
rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie
COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej).
Grillować pod przykryciem około 10 minut, następnie rybę odwrócić
na drugą stronę, a do węgli dorzucić garść zrębków bukowych.
Grillować kolejne 10 minut pod przykryciem.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
oznacza, że ryba jest gotowa.
Przed podaniem oprószyć solą.
Użyłam
grilla turystycznego
COBB.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz