- 1 pęczek szparagów białych
- sól,
- cukier,
- 1 łyżka lekko zmiksowanych płatków migdałów,
- 2-3 łyżki masła
Szparagi
obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać, a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie
ciemniały.
Gotować,
najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w
wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
Szparagi
włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5
minut od zagotowania.
Migdały
podprażyć na suchej patelni, dodać masło, mieszając smażyć do
rozpuszczenia się masła.
Szparagi
ułożyć na talerzu, polać migdałami z masłem.
Tak
samo można podać szparagi zielone. Zielone szparagi gotujemy
krócej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz