środa, 15 czerwca 2016

Szparagi z migdałami



  • 1 pęczek szparagów białych
  • sól,
  • cukier,
  • 1 łyżka lekko zmiksowanych płatków migdałów,
  • 2-3 łyżki masła
Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać, a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały.
Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania.
Migdały podprażyć na suchej patelni, dodać masło, mieszając smażyć do rozpuszczenia się masła.
Szparagi ułożyć na talerzu, polać migdałami z masłem.

Tak samo można podać szparagi zielone. Zielone szparagi gotujemy krócej.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz